Stay in touch

De lockdown biedt nieuwe uitdagingen. We moeten proberen ons onderwijs zo effectief mogelijk te houden, hoe moeilijk dat ook is, maar we moeten vooral ook proberen contact te houden met de leerlingen. De berichten over leerlingen die zich eenzaam voelen, die depressieve gevoelens ontwikkelen, etc… verschijnen ondertussen bijna dagelijks in de media. Dit is niet voor niks, dit is een zeer zware tijd voor kinderen (en ouders).

Wij merken ook dat het bij een aantal leerlingen lastig wordt een goed beeld te krijgen van hoe ze zich nu echt voelen en hoe het thuis gaat. Er zijn leerlingen die ondertussen, na bijna drie weken lockdown, toch langzaam af beginnen te haken. Ze zijn wat minder actief tijdens online lessen en zijn bv. wat minder scherp met huiswerk inleveren. Een deel van die leerlingen halen we naar school, echter is die capaciteit ook beperkt.  

Natuurlijk is het op dit moment belangrijk om zo goed mogelijk een beeld te vormen van hoe het met hen gaat, waar ze problemen ervaren en waar nodig zo snel mogelijk een helpende hand te bieden. ClassCharts, het programma dat we reeds gebruikten, biedt ons daar wellicht een goede oplossing voor.

Classcharts

In de periode van regulier onderwijs gebruikten we reeds het programma ClassCharts voor het registreren van merits en demerits. De leerlingen kunnen via dit programma ook meteen beloningen bestellen in het beloningswinkeltje.

ClassCharts had reeds langer de module “Wellbeing”, echter wilden we nog niet meteen te veel modules gebruiken maar alles stap voor stap integreren en daarbij uiteraard ook zorgvuldig kijken of we het wel nodig hebben. We denken op dit moment dat de module “Wellbeing” zeker een waardevolle aanvulling kan zijn en zullen deze vanaf maandag 25-01 gebruiken.

Hoe werkt het?
De leerling

Wanneer een leerling zijn/haar app opent, is er nu een extra optie toegevoegd, “Wellbeing” (of “welbevinden” als de leerling de website laat vertalen).

Er komen 5 emoticons in beeld:

De leerling klikt aan wat het beste past bij zijn/haar gevoel op dat moment. Wanneer een emoticon aangeklikt wordt, verschijnt de optie om een notitie in te voegen.

Hier kan een leerling eventueel verdere toelichting geven (hoeft niet). Vervolgens kan de leerling er ook voor kiezen om een categorie (tracker) te selecteren. Ook dit hoeft niet per se, maar het is in sommige gevallen wel handig.

Wat betreft de categorieën hebben we de volgende gekozen:

We hebben er bewust voor gekozen om niet te veel toe te voegen, maar enkel wat volgens ons op dit moment het belangrijkst is. In de demo van ClassCharts waren er veel meer categorieën beschikbaar.
Uiteraard kun je erover discussiëren welke naam je nu precies geeft aan een categorie en of je nu wel of niet iets toevoegt. Dat zijn de keuzes die we nu eenmaal moeten maken en voorlopig zijn dit de winnaars.

En dan?

Wanneer een leerling, voor gelijk welke categorie, op de blauwe smileys klikt, krijgt de mentor daar meteen een melding van. Deze meldingen zullen we voor bepaalde categorieën minder gevoelig maken wanneer de leerlingen weer op school zijn, maar op dit moment willen we graag nog beter op de hoogte blijven en heel kort op de bal spelen.

Indien een leerling aangeeft dat hij/zij een vertrouwenspersoon wil spreken, dan krijgt enkel die persoon een melding, de mentor niet. Zo kun je per categorie instellen wie een melding moet ontvangen.

Tijdens een mentorles kan de mentor ook aan alle leerlingen vragen om voor een bepaalde categorie aan te geven hoe ze zich voelen. Een leerling kan dus te allen tijde iets invullen, maar het kan ook gestructureerder in een mentorles.

Belangrijk

Ouders kunnen niét zien wat een leerling invoert. Stel dat een leerling bij “Veiligheid” invoert dat hij/zij zich niet veilig voelt, dan zou het heel erg zijn wanneer de ouder dit vervolgens in de ouder-app terugleest. Alle info gaat eerst naar school, daarna wordt er pas actie ondernomen. Een kind moet weten dat hij/zij iets in vertrouwen bij ons kan melden.

Eigenlijk is dat hetzelfde principe als wanneer een leerling op school een vragenlijst invult over hoe het met hem/haar gaat. Ouders kunnen dit ook niet live meekijken (gelukkig maar).

Ouders

Ook de ouders kunnen gegevens op deze manier invoeren in hun app, echter beschikken ze niet over alle bovenstaande categorieën. Zij kunnen bv. niet aangeven dat het niet veilig is thuis en zij kunnen ook niet vragen om contact met mentor of klasgenoten. Indien zij contact wensen met de mentor, kunnen ze altijd mailen. We willen ook niet dat ouders om het kleinste dingetje contact vragen met de mentor (bv. Wat is het huiswerk voor…). Een leerling moet dit uiteraard wel kunnen.

Ook de informatie die ouders invoeren, is niet zichtbaar voor de leerling. Op die manier voorkom je ook discussies thuis, want het kan bv. best zijn dat de ouder echt wel ziet dat het kind gespannen is, terwijl dat kind dit zelf in alle toonaarden ontkent en een muur om zich heen optrekt.

Voordelen

Dit systeem zorgt voor een constante meting van hoe het gaat met de kinderen. Normaal gezien monitoren we dit uiteraard ook, maar dit is dan met een paar meetpunten per jaar. Als een kind op die dag net met het verkeerde been uit bed is gestapt, krijg je al snel een ander beeld.

Door heel veel meetpunten te creëren, krijg je ook een veel beter beeld. ClassCharts houdt alles heel overzichtelijk bij en je kunt reports uitdraaien per categorie, per persoon die het invoert, per datum, … je kunt alles tot in de puntjes analyseren.

Nadelen

Op dit moment weet ik ze nog niet, maar zodra die er zijn, zal ik dit ook meegeven hier. We gaan er vanaf 25-01 mee aan de slag, maar ik verwacht geen rare dingen. Op het einde van het schooljaar nemen we de beslissing of we deze module in de toekomst zullen toevoegen aan onze werkwijze.

Tot slot

Uiteraard ben ik er me ervan bewust dat wij een van de enige scholen zijn (volgens mij zelfs de enige) die op dit moment gebruik maakt van ClassCharts. Echter zijn er vast mensen die dit lezen die technisch genoeg zijn om een soortgelijk iets in elkaar te zetten via een andere weg (ik denk bv. aan Google Forms of via een app).  Het meest waardevolle van dit systeem vind ik dat zowel een leerling als ouder input kan geven wanneer ze hier behoefte aan hebben. Het geeft ook het signaal aan de leerling dat ze altijd bij ons terecht kunnen en het zorgt uiteraard ook voor een veel grotere ouderbetrokkenheid.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe posts? Abonneer je dan op dit blog!
Volg me op Twitter voor meer Edutweets: @VerbrugghenGert

Gepubliceerd door Gert Verbrugghen

Al jarenlang ben ik gepassioneerd door het onderwijs. Ondertussen sta ik al 15 jaar voor de klas (in 2020). De laatste 5 jaar heb ik me met name verdiept in evidence-informed lesgeven, d.w.z. gebaseerd op onderzoek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: