Welkom op mijn blog!
Gastblog: Een bezoek aan Michaela
Iets meer dan een jaar geleden kreeg ik het verzoek van twee enthousiaste leraren of ze een keer op onze school langs mochten komen, aangezien onze manier van werken hen zeer aansprak. Uiteraard waren ze van harte welkom! Zo leerde ik Oskar Bles (leraar scheikunde) en Tim van der Meulen (leraar geschiedenis) kennen. Wat mijMeer lezen over “Gastblog: Een bezoek aan Michaela”
(G)een mobiele telefoon op school?
“Goedemorgen allemaal!” Ik sta zoals altijd bij de deur van de klas om de leerlingen te ontvangen. Slenterend komen ze richting de klas gelopen, starend op het scherm van hun mobiel alsof ze via navigatie hun weg naar het lokaal moeten vinden. “Denk eraan, je mobiel gaat in de telefoontas.” zeg ik vriendelijk. Eigenlijk zouMeer lezen over “(G)een mobiele telefoon op school?”
De ingrediënten van een goede school
Ik denk dat ik eerst de titel moet definiëren, want wat is een “goede” school? Wel, ik definieer dit als een school waar de focus ligt op ontzettend goed les geven, waar kinderen dus veel leren zodat ze later volop kansen krijgen om door te stromen naar een vervolgopleiding (lees “kansen”, niet “moeten”). Een schoolMeer lezen over “De ingrediënten van een goede school”
Merits en demerits onder de loep (1)
Wanneer ik vertel over het systeem van merits/ demerits wat wij gebruiken op school, krijg ik regelmatig gemengde reacties terug. Gelukkig is het merendeel positief, maar soms hebben mensen ook het idee dat dit een vorm van onderdrukking is, waarbij je de merits en demerits als machtssysteem gebruikt. Laat ik voorop stellen dat wij ditMeer lezen over “Merits en demerits onder de loep (1)”
Stay in touch
De lockdown biedt nieuwe uitdagingen. We moeten proberen ons onderwijs zo effectief mogelijk te houden, hoe moeilijk dat ook is, maar we moeten vooral ook proberen contact te houden met de leerlingen. De berichten over leerlingen die zich eenzaam voelen, die depressieve gevoelens ontwikkelen, etc… verschijnen ondertussen bijna dagelijks in de media. Dit is nietMeer lezen over “Stay in touch”
Een functioneel handschrift voor ieder kind
Elke leraar heeft wel een leerling in de klas die een handschrift zoals hierboven heeft, misschien zelfs nog erger. Proefwerken nakijken, zeker als er veel open vragen in staan, wordt een helse klus. Maar het is niet enkel vervelend voor de leraar, of voor degene die het moet lezen, het is nog veel vervelender voorMeer lezen over “Een functioneel handschrift voor ieder kind”
Creëer een brug tussen research en praktijk
Ik postte vandaag een tweet over de zoveelste school die een revolutionaire, toekomstbestendige onderwijsvernieuwing aankondigt. Wanneer je het leest, is het weer van hetzelfde laken een pak. Leerlingen worden meer eigenaar van hun leren. In dit geval bepaalde de docent dan wel de leerdoelen, wat al positief is, enkel moest de leerling wel zelf bepalenMeer lezen over “Creëer een brug tussen research en praktijk”
De toekomst van een generatie ligt in jouw handen
Hét basisprincipe waar onze onderwijsvernieuwing op is gebaseerd, is het rotsvaste geloof dat élk kind kan (en wil) leren. Misschien denk je wel “Ja, dat spreekt toch voor zich?”, maar het is niet enkel een kwestie van woorden, het moet ook een kwestie zijn van daden. Don’t say it, live it. Op dat vlak hebbenMeer lezen over “De toekomst van een generatie ligt in jouw handen”
Rome is niet op één dag gebouwd, toch?
Mijn blogje heeft een flinke zomerslaap gehad, maar, ondanks alle drukte en hectiek, heb ik de belofte gedaan om iedereen zoveel mogelijk op de hoogte te houden van het verloop van onze onderwijsvernieuwing. Corona maakt de zaken allemaal een stuk ingewikkelder, maar we maken er natuurlijk het beste van. Klas 1 In principe zijn weMeer lezen over “Rome is niet op één dag gebouwd, toch?”
Vliegen zonder vleugels
Herken je dit beeld? Een jonge, onervaren stagiaire staat voor de klas en de docent zit achterin de klas te observeren….
“Kennisoverdracht” is geen vies woord
Ik was van mijn plan mijn blogje langzaam in een zomerslaap te laten gaan, maar door recente discussies op Twitter, gesprekken met collega’s,… heb ik besloten het toch maar even neer te typen. Wordt het niks, dan komt het ook niet online en leest niemand dit (dus ik kan lekker typen wat ik wil), maarMeer lezen over ““Kennisoverdracht” is geen vies woord”
Een bewogen jaar
Een terugblik Het schooljaar zit er bijna weer op. Het is nu ongeveer 5 maanden geleden sinds ik mijn eerste blogje schreef en sinds die tijd is er ontzettend veel gebeurd. Het blog heeft onze aanpak veel meer bekendheid gegeven, vooral positieve, maar uiteraard zijn er ook zeer kritische reacties (wat mag hoor). Het doelMeer lezen over “Een bewogen jaar”
De kracht van hoge verwachtingen
“Natuurlijk heb ik hoge verwachtingen van mijn leerlingen!” Oh ja, is dat werkelijk zo? Wat zijn die hoge verwachtingen precies? Hoe worden die zichtbaar? Wanneer je aan docenten vraagt wat zij verstaan onder hoge verwachtingen, wordt dat door menig leraar anders geïnterpreteerd. De ene ziet het als een focus op gedrag, waarbij je verwacht dat iedereen deMeer lezen over “De kracht van hoge verwachtingen”
CLT: Wat je niét ziet, is veel belangrijker
In een aantal van mijn vorige blogs heb ik vermeld dat leraren vaak te weinig op de hoogte zijn van wat er nu echt gebeurt wanneer een kind leert. Niet enkel dat, ook hoé dat kind precies leert. Ik vergeleek het met een ijsberg. Het tipje van de ijsberg is wat je ziet in deMeer lezen over “CLT: Wat je niét ziet, is veel belangrijker”
100 dagen voor de klas…
Gisteren bekeek ik met veel interesse de nieuwe docu op NPO3 “100 dagen voor de klas”, waarin twee onervaren mensen zullen ervaren hoe het is om leraar te zijn op een middelbare school. Het doel van deze docu is me na afloop van deze eerste aflevering nog niet helemaal duidelijk. Proberen ze mensen enthousiast teMeer lezen over “100 dagen voor de klas…”
Hoe zorg je dat niemand de bus mist?
Voor een docent blijft het altijd een uitdaging om ervoor te zorgen dat elke leerling actief is. Met “actief” bedoel ik overigens dat ze meedenken en bezig zijn met de leerstof. Gelieve dit niet te verwarren met de hype dat leerlingen moeten rondlopen in de klas of aan het knutselen zijn (even als voorbeeld). EenMeer lezen over “Hoe zorg je dat niemand de bus mist?”
Opinie: Wat is evidence-informed onderwijs?
Stel deze vraag aan 100 verschillende mensen en ik denk dat de meesten antwoorden “Onderwijs gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.” Uiteraard, maar zou het dan ook kunnen dat een school op locatie A, die beweert evidence-informed te werken een andere benadering of een andere aanpak heeft dan een school op locatie B? Deze vraag heeft meMeer lezen over “Opinie: Wat is evidence-informed onderwijs?”
Vernieuwen/ verbeteren: “Hoe krijg je iedereen mee?”
De meest gestelde vraag n.a.v. van de blogs is vooral “Hoe krijg je iedereen mee?” Wel, als ik de toverformule wist om iedereen mee te laten gaan in een richting die van bovenaf wordt opgelegd, dan had ik wellicht over een paar jaar kunnen rentenieren. Onze verandering is dus niet van bovenaf opgelegd. Zoiets lijktMeer lezen over “Vernieuwen/ verbeteren: “Hoe krijg je iedereen mee?””
De (on)zin van huiswerk
Met welk doel geef jij huiswerk op? Wat wil je precies bereiken met de opdrachten/ taken die je leerlingen meegeeft voor thuis? Dit is geen vraag om aan te sturen op de “onzin” van huiswerk, het is een vraag die je hopelijk aan het denken zet waarom je precies huiswerk opgeeft. Er zijn heel veelMeer lezen over “De (on)zin van huiswerk”
Een cultuur neerzetten op school (Deel III): de praktische kant
Jeetje, reeds drie blogs over cultuur en dan met name routines, gedrag en structuur. Is dat dan zo belangrijk? Jazeker, het zorgt voor een veilige sfeer op school waar een leerling zich optimaal kan ontwikkelen en waar een docent zich volop kan focussen op het lesgeven. Samen met de leerlingen bouw je in de loopMeer lezen over “Een cultuur neerzetten op school (Deel III): de praktische kant”
Mijn blog volgen
Krijg nieuwe content direct in je mailbox.